Koji difuzor odabrati za svoje potrebe?

by | stu 23, 2021 | Inspiracija, Press

Udahnite zdravlje

Difuzori raspršuju lijep miris, pročišćuju zrak u prostoru, doprinose ugođaju, oslobađaju prostor od neugodnih mirisa, podižu raspoloženje. I to sve na potpuno prirodan način.

Pandemija koronavirusa naučila nas je da se više nego ikad okrenemo prirodi i njezinim esencijama. Baš poput eteričnih ulja – prirodnih ekstrakata aromatičnih biljaka koji ne samo da mogu dezinficirati prostor u kojem boravimo i zaštititi nas od raznih virusa, nego imaju i široko djelovanje; utječu na naše raspoloženje, fokus, koncentraciju, pa čak i ponašanje… Na koji način?

Svako eterično ulje djeluje na različite načine, kako na psihičkoj, tako i na fizičkoj razini. Bez obzira na način primjene, eterično ulje djeluje lokalno (na mjestu gdje se aplicira) i opće – putem krvotoka koji ga širi po cijelom organizmu.

Zrinka Vuković Berić, aromaterapeut i začetnica brenda 3a – All About Air

Kako je najbolje koristiti eterična ulja?

Korištenje ulja udisanjem je najrašireniji i vrlo djelotvoran način korištenja eteričnih ulja. Naime, udisanjem ulja, kroz sluznicu u nosnoj šupljini dio molekula se apsorbira i dolazi u krvotok. Veći dio molekula dolazi do pluća, gdje djeluju na dvije razine. Lokalno djeluju na tkivo pluća, dok se, prilikom razmjene plinova u plućnim alveolama, molekule eteričnih ulja krvotokom šire po cijelom tijelu. Za uživanje u mirisu eteričnih ulja odgovoran je naš olfaktorni sustav. Eterična ulja mogu potaknuti rad žlijezda s unutarnjim izlučivanjem te mogu imati balansirajući utjecaj na lučenje hormona.

Jedan od najstarijih načina primjene esencija u prostoru jest uz pomoć aroma lampica. One su svima poznate i uglavnom privlačnog dizajna. Sastoje se od spremnika u koji se ulijeva voda, ispod kojeg se nalazi postolje na kojem se nalazi svjećica. Iako se uz pomoć njih, isparavanjem vode koja se zagrijava, miris učinkovito širi prostorom, upitna je učinkovitost korištenja svih dobrobiti ulja tako.

Da bi voda u koju se ulja kapaju isparavala na primjerenoj temperaturi, udaljenost između svjećice i spremnika treba biti optimalna. Isto tako, spremnik treba biti idealne veličine. U suprotnom se  voda u koju se kapaju ulja prebrzo zagrijava i isprava ili se ne zagrijava dovoljno. Treba biti jako oprezan ako svjećica nastavi gorjeti nakon što voda ispari jer to može izazvati požar (isprobano, vjerujte da ne želite to raditi kod kuće!).

Koju vrstu difuzora odabrati baš za vaše potrebe?

Kako biste na jednostavan i učinkovit način uživali u dobrobitima eteričnih ulja, najbolje je koristiti difuzor, uređaj putem kojeg se molekule eteričnih ulja raspršuju u prostor. Aroma difuzori, osim što raspršuju lijep miris, pročišćuju zrak u prostoru, doprinose ugođaju, oslobađaju prostor od neugodnih mirisa, podižu raspoloženje. I to sve na potpuno prirodan način. Oni ne zagrijavaju eterična ulja pa samim time ne mijenjaju njihov sastav i djelovanje.

Bitno je istaknuti kako ovakvi difuzori nisu samo za kućnu upotrebu. Mogu se, ovisno o vrsti, koristiti u automobilu, u uredu, stambenom prostoru, ordinaciji, gdje god želite podići kvalitetu zraka… Postoje različite vrste difuzora pa smo ponekad u velikoj dilemi koji odabrati za naše potrebe. Najpoznatiji su ultrazvučni difuzori i klasični difuzori ili nebulizatori. U ultrazvučne difuzore stavljaju se eterična ulja pomiješana s vodom.

Klasični difuzori (nebulizatori) koriste čista eterična ulja. Oni brzo i jednoliko raspršuju fine čestice eteričnih ulja u prostor bez da gube svoja svojstva. Čestice ulja raspršene tako su vrlo sitne i lagane pa dugo ostaju u zraku, i do nekoliko sati – za razliku od molekula eteričnih ulja pomiješanih s vodom – koje su teže i brže padaju na tlo.

Cijeli članak možete pročitati na LINKU!

Newsletter

Povezane objave

Za što sve koristiti eterična ulja?

Za što sve koristiti eterična ulja?

Kad je riječ o eteričnim uljima, svi znaju kako ih možemo staviti u difuzor kako bi iskoristili prednosti aromaterapije. Ali jeste li znali da postoje i drugi načini na koje možete koristiti svoje eterično ulje koje će pružiti opipljivu korist vama i vašim najdražima?

Primjena aromaterapije u infektivnim bolestima

Primjena aromaterapije u infektivnim bolestima

Infektivne bolesti najčešće su bolesti u ljudi. U zapadnoj civilizaciji njihov utjecaj posljednjih desetljeća nije bio posebno izražen zbog boljih higijenskih uvjeta života, procijepljenosti stanovništva i dostupnosti brze…

Mirisno ozračje povećava prodaju do 20%

Mirisno ozračje povećava prodaju do 20%

Aradhna Krishna definira senzorni ili osjetilni marketing kao alat uz pomoć kojeg se u prodajnom procesu angažiraju potrošačeva osjetila i utječe na njegovo ponašanje. Korištenje osjetilnog/senzornog…

Razlika između ultrazvučnog i klasičnog difuzora

Razlika između ultrazvučnog i klasičnog difuzora

Kao što vjerojatno znate, difuzori su uređaji koji raspršuju čestice eteričnih ulja prostorom. Postoje različite vrste. Najpoznatiji su ultrazvučni difuzori i klasični difuzori ili nebulizatori.

0
    0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je praznaPovratak u trgovinu